SIlence, graag even STILTE,

Toen vriendin en collega Jacobien de Korte mij vroeg haar eerste solo-expositie in Pulchri Studio te openen was ik natuurlijk vereerd. 
Maar wat te zeggen over werken die stilte, sereniteit en mystiek uitstralen.

In de uitnodiging zegt Jacobien zelf dat de titel ‘past en present’  ook bij deze  tentoonstelling zou passen, maar dat Silence passender was om  even stil te kunnen staan. Een blik achter- en voorwaarts te kunnen hebben.  

Ik ken het werk van Jacobien goed, de heldere  blik, de aandacht en het vakmanschap waarmee het wordt gepresenteerd.  Wat zou ik er in woorden nog aan toe kunnen voegen?
Bezig met het werk van Jacobien en de uitgangspunten van deze expositie kwam ik eigenlijk als vanzelf bij het VERLEDEN, bij de Pittura metafisica een kunstrichting in de moderne Italiaanse kunst, die ik heel fascinerend vind. 
Zonder een school of enige groepering te vormen, was het de Italiaanse schilder Giorgio de Chirico die vanaf 1910 inhoud gaf aan de pittura metafisica met zijn bekende reeks Places d'Italie tijdens zijn verblijf in Parijs. Voor mij een link met het werk van Jacobien. 
In de metafisica-stijlbeweging werd het reële beeld verdrongen in een poëtische droomwereld van leegte en stilte. Benauwende schaduwen buiten proporties, vreemde instrumenten buiten maat, scherpe kleuren die een tijdloze sfeer suggereren en waar het doodgewone verrassend vreemd wordt, binnen het niet meer afgewezen traditionele perspectief. 
Deze ingrediënten creëren een indruk van vreemde bewegingloosheid en leiden tot de symbolische uitdrukking van een nieuwe en mysterieuze binding met de alledaagse wereld.
In tegenstelling tot Giorgio fotografeert Jacobien de absolutie werkelijkheid, zij heeft daar geen vreemde buiten proportionele instrumenten voor nodig om het doodgewone verrassend vreemd te laten zijn. Wel architectonisch inzicht. Knap!
Nog een link. Giorgio vergrootte met zijn schilderijen de raadselachtigheid van de wereld, niet alleen de alledaagse wereld maar ook zijn eigen persoonlijke wereld. Net als Jacobien lijkt Giorgio begrippen als vervreemding, eenzaamheid en melancholie te willen duiden en troost en begrip te willen bieden en vinden. 

Nu naar het HEDEN, 
naar deze prachtige tentoonstelling: SILENCE. 

Fotowerken die uit persoonlijke gevoelens en ervaringen voortkomen en die uitnodigen om nader kennis te maken met de wereld die er achter ligt.  
WELKOM in de wereld van Jacobien, geniet van het werk en de muziek die ze speciaal voor deze expositie componeerde. 

Jacobien gefeliciteerd met je expositie, hiermee is hij geopend. 

Susan de Kruiff – 10 juni 2017